Zurek

Våren 2008 åkte jag på en studieresa till Polen för att besöka koncentrationsläger, arbetarläger och Oskar Schindlers fabrik. Riktigt lärorik men väldigt otäck resa.
Som en lättnadens kontrast till de fem dagarna i helvetet, så spenderade vi luncher och kvällar med diskussioner, och att besöka polska restauranger. Förutom en judisk restaurang i det sista genuina sionistiska området, så besökte vi en traditionell polsk taverna. Ett svin-huvud över en öppen eld, träbänkar, stengolv och rom-tunnor.
Det var här jag blev frälst på deras "national"-soppa, kallad Zurek.
  Tack till Ulla som försåg mig med receptet. 




Soppa - zurek (För 5-6 personer)
Ingredienser
Surdeg:
- 100 g rågmjöl, fullkorns- eller havremjöl
- ½ liter vatten

Soppa:
- 250 g soppgrönsaker
- 100-150 g sidfläsk
- 100 g rökt korv, typ snickarkorv
- 1 liter vatten
- 0,25 liter surdeg
- 5-6 potatisar, medelstora
- 1 vitlöksklyfta
- Salt
- Peppar
- Mejram
- 3-4 hårdkokta ägg

Tillagning

Surdeg:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen på en rengjord glasflaska. Ställ flaskan på ett rumsvarmt ställe och låt degen surna. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.

Soppan:
Skär potatisen i tärningar, ca 1x1 cm. Koka en buljong på grönsakerna, potatistärningarna och sidfläsket. Sila buljongen och häll i surdegen.
Skär sidfläsket och den rökta korven i skivor/bitar, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.


Detta är en smula "försvenskat" recept, i och med att surdegen går att köpa färdig i Polen.




En skål polsk Zurek

En skål polsk Zurek

Bacon-in-the-basket

Det här är brittisk rätt som jag tagit till mitt hjärta. Något jag äter till frukost varje söndag. Nyttigt? Javisst ...

Ingredienter:
-
Fem strimlor bacon
- Två rost-bröd, Roast'n'toast.
- Två ägg
- En dl baconfett

Tillagning:
Stek bacon-skivorna på hög värme tills de är riktigt knapriga. Lägg i toast-skivorna i samma panna. Använd baconfett istället för margarin. Är toast-skivorna frusna kan du däremot bre margarin på bägge sidorna. På så sätt slipper du att de fastnar i pannan och bränns vid. Vänd dem ofta.
Stek äggen i en separat panna på halv värme. Ett tips är att du låter gulan vara lös. Det är riktigt gott att svepa upp lös gula med toasten!  

Ätes tillsammans med en kopp engelsk frukost-té.

Rafi Libre

Följande drink vet jag inte ens vad den heter. Men eftersom Bacardi är huvudingrediensen så kallar jag den Libre, och eftersom mannen som lärde mig receptet heter Rafi så kallar jag den tills vidare för Rafi Libre.
Vet du vad den egentligen heter så får du gärna berätta.

Ingredienter:
- 3 centiliter Bacardi Razz
- 3 centiliter Bacardi Apple
- Fruktsoda
- Två lime-klyftor
- Två-tre isbitar

Blanda Bacardi-sorterna i ett highball-glas. Fyll på med fruktsoda. I med isbitarna och limen.
Riktigt sött och gott. Inte för sliskigt, väldigt läskande.








Yoghurtmunkar i söt sås

Efter att ha publicerat ett par drinkar så känner jag nu för att presentera ytterligare en av mina personliga favorit-delikatesser. Även denna fanns med i boken "Kaukasisk mat". En riktig guldgruva.

Yoghurtmunkar i söt sås (8 personer)


Ingredienter

Sås:
- 2½ deciliter strösocker
- 1½ deciliter vatten
- 1 tsk nypressad citronsaft
- En liten bit kanelstång
- 4 msk honung

Munksmet:
-
4 ägg
- 2½ dl naturell yoghurt
- 4 och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- 2 tsk strösocker
- 1 msk bakpulver
- 1 msk hjorthornssalt
- olja till fritering

Tillagning:
Koka upp socker, vatten, citronsaft och kanel över normal värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Blanda i honungen och koka utan lock i 10 minuter. Ta från värmen och låt såsen kallna.
Lägg ägg (!) och yoghurt i en skål och vispa tills den är väl blandad. Blanda mjöl, bakpulver och hjorthornssalt och rör ner det i äggsmeten. Blanda väl.
Häll ett 10 centimeter tjock lager olja i en kastrull eller frityrpanna på normal värme. Droppa ner smeten matskedsvis i den varma oljan. Se till att det inte blir för många munkar i pannan samtidigt. Koka munkarna fint brunta runtom. Vänd dem ofta.
Ta upp munkarna med hålslev och låt dem rinna av på flera lager hushållspapper.
Häll över såsen.

En extra piff på munken är att du gärna strör ett tunt lager hackade pistage-nötter eller valnötter efter att ha hällt på såsen.


Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian


Baptism of fire

Nästa drink i listan är en personlig favorit. Om du någonsin vill utmana dina vänner i en livsfarlig drinkar-lek, så är det med ett glas Baptism of fire. En mysig anekdot (för mig) är när jag utmanade en polare på puben. Jag har aldrig sett en rakad skalle växla från fisblekt till mörkrött snabbare än ett trafikljus tidigare. Rätt intressant upplevelse ...

Ingredienter:
- En deciliter whisky
- En deciliter tabasco
- En pressad vitlöksklyfta
Blanda!

För att inte förstöra fin whisky, så föreslår jag att du väljer en lite billigare skotsk eller irländsk whisky. Johnnie Walker och King Robert går på runt cirka ett par hundra. Då räcker det till många elddop ...

I vissa lägen tas vitlöksklyftan bort för de lite mer känsliga, och kallas då bara Pyrosis.
En riktig rökare är att istället byta ut whiskyn mot burboun eller sour masch, typ Jack Daniels eller Jim Beam. Den kallas sydstatskomfort.




White Russian

Som legitimerad präst inom dudeismen så väljer jag White Russian som första recept i kategorin "drinkar".
White Russian har spelat stor roll inom världens långsammast växande religion. Den används vid dudeistiska dop, bröllop, begravningar och fester.
En svalkande mjölkdrink för varma dagar.

White Russian
4 cl Stolichnaya Vodka
2 cl Kahlúa
Serveras i highball-glas
Fyll på med mjölk

I vissa länder blandas denna drink med grädde istället för mjölk, och i lägre glas.

En personlig kommentar: en del "äkta" White Russian-drickare envisas med att köpa snordyr Stolichnaya-vodka. Egentligen spelar det ingen större roll vilken slags vodka du tar, eftersom alla sorter destilleras och framställs på samma sätt. Det är heller inget som påverkar smaken avsevärt mycket.

In the dude we trust!



Ingredienterna i White Russian

Chalva

Den här desserten gjorde farmor till oss barnbarn några gånger när vi var små. Även om jag sett den genom åren på caféer, restauranger och andra sammanhang, i mat-tidningar och på matlagningsprogram och som recept på baksidan av socker-paket,  så har jag aldrig fått mig för att prova om de var lika goda som farmors.
Nyligen köpte jag en kokbok med kaukasiska rätter. Ni kan ju gissa vad jag hittade i denna ...

CHALVA (för fyra personer)
Ingredientser:
- Två och en halv dl strösocker
- En och en fjärdedels dl vatten
- En och en fjärdedels smält smör
- Fyra och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- Kanel

Tillagning:
Koka upp vatten och socker i en liten kastrull över hög värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan tills vidare.
 Smält smöret i en tjockbottnad panna. Rör ner mjölet och fräs över svag värme i ca 15 minuter eller tills blandningen blivit svagt brun. Rör hela tiden. Späd med sockerlösningen, lite i taget, tills allt är väl blandat. Vänd upp chalvan på en tallrik, jämna till ytan och strö över kanel. Enjoy!

Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian

Stekta gröna tomater

Först ut i denna kategori är en gammal klassiker, inte som maträtt men som film. De flesta tänker på vilda sydstats-pinglor, uttråkade hemmafruar och KKK-medlemmar kokad till sås.
Här har ni dock "originalet" serverat för er, den orättvist förbisedda men föralltid odödliga desserten

STEKTA GRÖNA TOMATER! (en portion)


Ingredienter:
-
En stor grön tomat
- En matsked bacon-fett (för vegetarianerna går det att byta ut detta mot margarin)
- 2 matskedar vitt majs-mjöl
- 2 matskedar salt
- 2 matskedar peppar

Tillagning:
Skiva tomaten i halvcentimeter-tjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Täck båda sidorna med majsmjöl.
Ta en stor stekpanna och hetta upp tillräckligt med baconfett för att täcka botten av pannan och stek tomaterna tills de är lätt brynta på båda sidorna.
Smaklig måltid!





Välkommen, ni vildsinta horder av hungriga rovdjur!

Välkommen hit, kära du.
Jag tänkte säga "hoppas du är hungrig". Men egentligen hoppas jag att du inte är det. För när du suttit här en timme eller två, så kommer magen knorra, tarmarna skrika och krokodiltårarna rinna över den mat du enbart läser om men antagligen är för lat för att tillaga (allvarligt, säg inte att du skulle sitta här om du hade orken att stå vid spisen?).
Vad jag däremot väljer att säga är: hoppas du har allting hemma när du inte står pall mot frestelsen längre.

Här finns allteftersom mina samlade verk och bakverk, favoritmaträtter och desserter, drinkar och drycker.
I första hand lite annorlunda recept, såsom stekta gröna tomater, tabasco i negerbollarna och kryddnejlika i köttbullarna.
Men också bortglömda klassiker som förtjänar att uppdagas igen. Chalva, yoghurt-munkar och kaukasiska lammkotletter kommer att synas här.

Hoppas det ska smaka ...

RSS 2.0