Zurek
Våren 2008 åkte jag på en studieresa till Polen för att besöka koncentrationsläger, arbetarläger och Oskar Schindlers fabrik. Riktigt lärorik men väldigt otäck resa.
Som en lättnadens kontrast till de fem dagarna i helvetet, så spenderade vi luncher och kvällar med diskussioner, och att besöka polska restauranger. Förutom en judisk restaurang i det sista genuina sionistiska området, så besökte vi en traditionell polsk taverna. Ett svin-huvud över en öppen eld, träbänkar, stengolv och rom-tunnor.
Det var här jag blev frälst på deras "national"-soppa, kallad Zurek.
Tack till Ulla som försåg mig med receptet.
Tillagning
Detta är en smula "försvenskat" recept, i och med att surdegen går att köpa färdig i Polen.

En skål polsk Zurek
Som en lättnadens kontrast till de fem dagarna i helvetet, så spenderade vi luncher och kvällar med diskussioner, och att besöka polska restauranger. Förutom en judisk restaurang i det sista genuina sionistiska området, så besökte vi en traditionell polsk taverna. Ett svin-huvud över en öppen eld, träbänkar, stengolv och rom-tunnor.
Det var här jag blev frälst på deras "national"-soppa, kallad Zurek.
Tack till Ulla som försåg mig med receptet.
Soppa - zurek (För 5-6 personer)
Ingredienser
Surdeg:
- 100 g rågmjöl, fullkorns- eller havremjöl
- ½ liter vatten
Soppa:
- 250 g soppgrönsaker
- 100-150 g sidfläsk
- 100 g rökt korv, typ snickarkorv
- 1 liter vatten
- 0,25 liter surdeg
- 5-6 potatisar, medelstora
- 1 vitlöksklyfta
- Salt
- Peppar
- Mejram
- 3-4 hårdkokta ägg
Tillagning
Surdeg:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen på en rengjord glasflaska. Ställ flaskan på ett rumsvarmt ställe och låt degen surna. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.
Soppan:
Skär potatisen i tärningar, ca 1x1 cm. Koka en buljong på grönsakerna, potatistärningarna och sidfläsket. Sila buljongen och häll i surdegen.
Skär sidfläsket och den rökta korven i skivor/bitar, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.
Detta är en smula "försvenskat" recept, i och med att surdegen går att köpa färdig i Polen.

En skål polsk Zurek
Kommentarer
Trackback