Chalva

Den här desserten gjorde farmor till oss barnbarn några gånger när vi var små. Även om jag sett den genom åren på caféer, restauranger och andra sammanhang, i mat-tidningar och på matlagningsprogram och som recept på baksidan av socker-paket,  så har jag aldrig fått mig för att prova om de var lika goda som farmors.
Nyligen köpte jag en kokbok med kaukasiska rätter. Ni kan ju gissa vad jag hittade i denna ...

CHALVA (för fyra personer)
Ingredientser:
- Två och en halv dl strösocker
- En och en fjärdedels dl vatten
- En och en fjärdedels smält smör
- Fyra och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- Kanel

Tillagning:
Koka upp vatten och socker i en liten kastrull över hög värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan tills vidare.
 Smält smöret i en tjockbottnad panna. Rör ner mjölet och fräs över svag värme i ca 15 minuter eller tills blandningen blivit svagt brun. Rör hela tiden. Späd med sockerlösningen, lite i taget, tills allt är väl blandat. Vänd upp chalvan på en tallrik, jämna till ytan och strö över kanel. Enjoy!

Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0