Yoghurtmunkar i söt sås
Ingredienter
Sås:
- 2½ deciliter strösocker
- 1½ deciliter vatten
- 1 tsk nypressad citronsaft
- En liten bit kanelstång
- 4 msk honung
Munksmet:
- 4 ägg
- 2½ dl naturell yoghurt
- 4 och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- 2 tsk strösocker
- 1 msk bakpulver
- 1 msk hjorthornssalt
- olja till fritering
Tillagning:
Koka upp socker, vatten, citronsaft och kanel över normal värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Blanda i honungen och koka utan lock i 10 minuter. Ta från värmen och låt såsen kallna.
Lägg ägg (!) och yoghurt i en skål och vispa tills den är väl blandad. Blanda mjöl, bakpulver och hjorthornssalt och rör ner det i äggsmeten. Blanda väl.
Häll ett 10 centimeter tjock lager olja i en kastrull eller frityrpanna på normal värme. Droppa ner smeten matskedsvis i den varma oljan. Se till att det inte blir för många munkar i pannan samtidigt. Koka munkarna fint brunta runtom. Vänd dem ofta.
Ta upp munkarna med hålslev och låt dem rinna av på flera lager hushållspapper.
Häll över såsen.
En extra piff på munken är att du gärna strör ett tunt lager hackade pistage-nötter eller valnötter efter att ha hällt på såsen.
Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian