Paul Kemps breakfast burger
Ingredienter (en portion):
- Ett stycke hamburgare
- Ett ägg
- Strimlad bacon (en eller ett par skivor)
- En riktigt rökig BBQ-sås. Texas Longhorn's Smoky Liquid eller de lite rökigare från Rufus Teague är personliga favoriter
- Två skivor cheddar-ost
- Rostad lök efter behag
Stek hamburgaren. Stek gärna ägget och baconen i samma panna. När du vänder på köttet lägger du osten på köttet. Se till att baconen blir riktigt krispig. Vill du ha vändstekt ägg är det en smaksak, men personligen uppskattar jag ägget med lös gula.
När köttet är färdigt, häll på såsen innan du strör på den rostade löken, men efter att baconen placerats ovanpå cheddarn. Sedan ägget, och det är här den lösa gulan (om du följer mitt "smak"råd) gör sitt till. Spräck den så att den rinner ut över resten av ingredienterna.
Vad gäller val av hamburgerbröd är mörka bröd ganska goda till dessa. Suger upp diverse såser, äggulor och spad rätt bra också.
Avnjutes gärna med en kall pilsner (typ Medalla eller någon annan inhemsk karibisk öl) eller ett stort glas rom. Enjoy ...
Hannas Äppeldessert
Än en gång var det längesedan jag skrev i min kära matblogg. Denna gång ska jag dock lägga ut ett nytt recept, ett för er som inte kan/har tid/orkar/vill göra en hel äppelpaj, men som är lika smarrigt. För enkelhetens skull namnger jag den efter hon som gav mig receptet. Alltså kallar jag den för Hannas Äppeldessert.
Om du inte har tid/ork att göra en äppelpaj testa min smaskiga efterrätt.
Blanda socker och kanel.Skiva en eller två äpplen och vänd äppel lyftorna sockerblandningen stek äpplen lätt i stekpanna. Klart servera med vaniljglass.
Gotländsk lammstek med rosmarin och citron
Ingredienser:
1 lammstek med ben, ca 2 ½ kg
rejält med salt
4-6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin (färsk eller torkad)
0,5 dl honung
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn
Skysås:
1 dl stekspad
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar
Portioner: 8
Sätt ugnen på 250 grader. Gnid in rikligt med salt runt om steken. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Blanda samman vitlök med honung och citronsaft. Pensla steken noga runt om med blandningen.
Sätt in steken i ugnen på galler över en långpanna i nedre delen av ugnen. Använd gärna en köttermometer. Genom att först ha en hög ugnsvärme får steken en vacker och smaklig yta. Låt stå tills den fått en fin gyllene färg.
Stöt rosmarin i en mortel. Krydda steken runt om med den hackade rosmarinen och efterstek på riktig låg temperatur, 120 grader, för att få steken saftig och mör. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 60-70 grader. Ta ut och låt vila en stund. Tänk på att om den får vila länge, upp mot en halvtimme, kommer den att eftersteka något utanför ugnen.
Sås: Vispa ur långpannan från saft och stekrester och häll ner i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispning tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen blivit för tjock den ska vara ganska tunn, knappt mer än en sky.
Servera gärna med en krämig risotto och rostade rotsaker.
Källa: www.gotland.net
Elvis Special
Detta är första receptet i en ny kategori: mackor.
Det här är antagligen mackan som hjälpte Elvis på traven att kasta in handduken. Jag kallar den för Elvis Special.
Ingredienter:
- Ett Polar-rullbröd
- Fyra strimlor bacon
- Valfri sylt
- Jordnötssmör
- Smör
Tillagning:
Stek baconet, bre på smör, jordnötssmör och sylt på mackan. Lägg på det knapriga baconet. Rulla ihop.
Guldkorn från Gotlands Bryggeri
Här kommer en lista på personliga favoriter från det gotländska bryggeriet.
1. Wisby Pils
Detta är bryggeriets stolhet och stora dragplåster. Med sin distinkt välbalanserade humlebeska är det en härlig öl som aldrig dör.
2. Klosterölet
Det som kännetecknar denna öl är att den ofiltrerad och lågpastöriserad. Detta gör den en grumlighet till färgen som för en ovan öldrickare kan se ofrestande ut på ett dräneringsaktigt ut. Men visst smakar den gott! En säregen fruktighet och en framträdande maltkaraktär
3. Sleepy Bulldog Pale Ale
Gotlands mest brittiska öl. Som de flesta ljusa ales är den stark, uppfriskande och en mild beska.
4. Wisby Hansapils
Brygt på kalkrikt källvatten och vetemalt ger denna en mineralarom och en lätt vetesmak.
5. Gotlands Bittar
Listans överraskning. En amaro innehållandes trettiotalet gotländska örter som bryggts på destilerad öl.
Whisky-favoriter
Detta är en lista på Whisky-favoriter. Ett omdömme om varje sort kommer att läggas till, men till en början räcker det med favoriterna.
1. Johnnie Walker Gold 18-årig.
Jag gillar Johnnie Walker överlag, och frågar någon så brukar jag rekommendera Johnnie Walker Red Label, för så fort jag nämner priset på 18-åriga Gold så blir folk alltid plötsligt upptagna med att leta efter fatölen istället. Det här är dock den sort jag verkligen gillar.
2. Bushmills malt 16-årig.
Den här är som att dricka honungsvatten. Riktigt fin.
3. Old Pulteney 12-årig
Smakrik med fatkaraktär, inslag av honung, torkade aprikoser, mandelmassa och ingefära
4. Highlander Bird
5. King Robert.
God skotskt whisky.
Lammhuvud på gotländskt vis
Nyligen flyttade jag hem till mitt arv, min mors "hemland", Gotland. Jag studerar litteratur och lingvistik på författar-linjen på Fårösunds Folkhögskola. Därför har jag inte hunnit med bloggarna så mycket. Nu är det dags för en del uppdateringar på en del maträtter jag tycker mycket om, eller åtminstone fastnat för på ett eller annat sätt.
Först ut ... grillat lammhuvud!
Ingredienter (2 personer)
- Ett fårhuvud
- Salt och peppar
- Rosmarin
- Ströbröd
Lammskallarna flås ordentligt, klyves samt samt tvättas och skuras. Ta ut hjärnan!
Låt ligga i kallt vatten över natten. Koka i salt vatten tills köttet är mört. Flå tungan. Strö på salt, peppar, rosmarin och ströbröd. Griljera i ugn i 225 grader i ca 20 minuter eller tills ytan är knaprig. Ätes med rotmos och sallad.
Obs! Behåll ögonen! Enligt en tradition ska de sväljas med en snapps ... (ps! ett tips är ju då den rätt så nya sorten Gotlands Bittar, i själva verket en slags amaro)
Mumsigt? Jajamen ...
Zurek
Som en lättnadens kontrast till de fem dagarna i helvetet, så spenderade vi luncher och kvällar med diskussioner, och att besöka polska restauranger. Förutom en judisk restaurang i det sista genuina sionistiska området, så besökte vi en traditionell polsk taverna. Ett svin-huvud över en öppen eld, träbänkar, stengolv och rom-tunnor.
Det var här jag blev frälst på deras "national"-soppa, kallad Zurek.
Tack till Ulla som försåg mig med receptet.
Tillagning
Detta är en smula "försvenskat" recept, i och med att surdegen går att köpa färdig i Polen.

En skål polsk Zurek
Bacon-in-the-basket
Ingredienter:
- Fem strimlor bacon
- Två rost-bröd, Roast'n'toast.
- Två ägg
- En dl baconfett
Tillagning:
Stek bacon-skivorna på hög värme tills de är riktigt knapriga. Lägg i toast-skivorna i samma panna. Använd baconfett istället för margarin. Är toast-skivorna frusna kan du däremot bre margarin på bägge sidorna. På så sätt slipper du att de fastnar i pannan och bränns vid. Vänd dem ofta.
Stek äggen i en separat panna på halv värme. Ett tips är att du låter gulan vara lös. Det är riktigt gott att svepa upp lös gula med toasten!
Ätes tillsammans med en kopp engelsk frukost-té.
Rafi Libre
Vet du vad den egentligen heter så får du gärna berätta.
Ingredienter:
- 3 centiliter Bacardi Razz
- 3 centiliter Bacardi Apple
- Fruktsoda
- Två lime-klyftor
- Två-tre isbitar
Blanda Bacardi-sorterna i ett highball-glas. Fyll på med fruktsoda. I med isbitarna och limen.
Riktigt sött och gott. Inte för sliskigt, väldigt läskande.

Yoghurtmunkar i söt sås
Ingredienter
Sås:
- 2½ deciliter strösocker
- 1½ deciliter vatten
- 1 tsk nypressad citronsaft
- En liten bit kanelstång
- 4 msk honung
Munksmet:
- 4 ägg
- 2½ dl naturell yoghurt
- 4 och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- 2 tsk strösocker
- 1 msk bakpulver
- 1 msk hjorthornssalt
- olja till fritering
Tillagning:
Koka upp socker, vatten, citronsaft och kanel över normal värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Blanda i honungen och koka utan lock i 10 minuter. Ta från värmen och låt såsen kallna.
Lägg ägg (!) och yoghurt i en skål och vispa tills den är väl blandad. Blanda mjöl, bakpulver och hjorthornssalt och rör ner det i äggsmeten. Blanda väl.
Häll ett 10 centimeter tjock lager olja i en kastrull eller frityrpanna på normal värme. Droppa ner smeten matskedsvis i den varma oljan. Se till att det inte blir för många munkar i pannan samtidigt. Koka munkarna fint brunta runtom. Vänd dem ofta.
Ta upp munkarna med hålslev och låt dem rinna av på flera lager hushållspapper.
Häll över såsen.
En extra piff på munken är att du gärna strör ett tunt lager hackade pistage-nötter eller valnötter efter att ha hällt på såsen.
Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian
Baptism of fire
Ingredienter:
- En deciliter whisky
- En deciliter tabasco
- En pressad vitlöksklyfta
Blanda!
För att inte förstöra fin whisky, så föreslår jag att du väljer en lite billigare skotsk eller irländsk whisky. Johnnie Walker och King Robert går på runt cirka ett par hundra. Då räcker det till många elddop ...
I vissa lägen tas vitlöksklyftan bort för de lite mer känsliga, och kallas då bara Pyrosis.
En riktig rökare är att istället byta ut whiskyn mot burboun eller sour masch, typ Jack Daniels eller Jim Beam. Den kallas sydstatskomfort.

White Russian
White Russian har spelat stor roll inom världens långsammast växande religion. Den används vid dudeistiska dop, bröllop, begravningar och fester.
En svalkande mjölkdrink för varma dagar.
4 cl Stolichnaya Vodka
2 cl Kahlúa
Serveras i highball-glas
Fyll på med mjölk
I vissa länder blandas denna drink med grädde istället för mjölk, och i lägre glas.
En personlig kommentar: en del "äkta" White Russian-drickare envisas med att köpa snordyr Stolichnaya-vodka. Egentligen spelar det ingen större roll vilken slags vodka du tar, eftersom alla sorter destilleras och framställs på samma sätt. Det är heller inget som påverkar smaken avsevärt mycket.
In the dude we trust!

Chalva
Nyligen köpte jag en kokbok med kaukasiska rätter. Ni kan ju gissa vad jag hittade i denna ...
- Två och en halv dl strösocker
- En och en fjärdedels dl vatten
- En och en fjärdedels smält smör
- Fyra och tre fjärdedelar dl vetemjöl
- Kanel
Tillagning:
Koka upp vatten och socker i en liten kastrull över hög värme. Rör hela tiden så att sockret löses upp. Ta kastrullen från värmen och ställ åt sidan tills vidare.
Smält smöret i en tjockbottnad panna. Rör ner mjölet och fräs över svag värme i ca 15 minuter eller tills blandningen blivit svagt brun. Rör hela tiden. Späd med sockerlösningen, lite i taget, tills allt är väl blandat. Vänd upp chalvan på en tallrik, jämna till ytan och strö över kanel. Enjoy!
Litteratur: "Kaukasisk mat - recept från Armenien, Azerbajdzjan och Georgien", Sonia Uvezian
Stekta gröna tomater
Här har ni dock "originalet" serverat för er, den orättvist förbisedda men föralltid odödliga desserten
Ingredienter:
- En stor grön tomat
- En matsked bacon-fett (för vegetarianerna går det att byta ut detta mot margarin)
- 2 matskedar vitt majs-mjöl
- 2 matskedar salt
- 2 matskedar peppar
Tillagning:
Skiva tomaten i halvcentimeter-tjocka skivor. Krydda med salt och peppar. Täck båda sidorna med majsmjöl.
Ta en stor stekpanna och hetta upp tillräckligt med baconfett för att täcka botten av pannan och stek tomaterna tills de är lätt brynta på båda sidorna.
Smaklig måltid!
